We kunnen haar zien als de drijvende kracht achter onder andere de organisatie Dia Di Tula. Zij beweegt zich inmiddels al twaalf jaar lang als zelfstandige ondernemer in Rotterdam. Als vrijwilliger zet zij zich gepassioneerd in voor diverse initiatieven binnen de cultuursector en het slavernijverleden.

“Ik vind het hartstikke leuk om mensen de kennis bij te brengen.”

Haar voornaamste doel is haar bijdrage leveren als het gaat om het verbinden van verschillende culturen. Daarin gelooft ze dat wij hier in Rotterdam samen met elkaar en naast elkaar kunnen leven. Leren van elkaar en elkaars cultuur leren kennen is de rode draad bij de diverse culturele evenementen die zij initieert in Rotterdam.

Op mijn 12e kwam ik naar Nederland en woonde ik in Dordrecht. Op een gegeven moment dan lijkt het alsof je incompleet bent, je mist iets. Er kwamen bepaalde vragen bij mij op. Waar kom ik vandaan? Wat liggen mijn roots? Je woont hier in Nederland, je zit op school, je doet van alles en toch ontbrak er iets. Dat gemis was eigenlijk het participeren in culturele evenementen en activiteiten. Dat gemis was mijn drijfveer om mijzelf in te zetten voor de culturele sector in Rotterdam.

Het afgelopen jubileumjaar koloniaal en slavernijverelden is er stilgestaan bij 160 jaar afscheid van de slavernij. Ik probeer eigenlijk de community al zes jaar heel laagdrempelig over te halen om ook mee te doen met de herdenkingsdag ‘Dia Di Tula’. Sinds 17 augustus 1795 wordt er op Curaçao stilgestaan bij dit grote historisch verhaal waar Tula een grote slavenopstand organiseerde. We hadden dit jaar een uitverkochte Dia Di Tula georganiseerd in samenwerking met SKVR stichting Gedeelde verleden gezamenlijk toekomst.

De motivatie begon eigenlijk bij mezelf. Op zoek gaan als jonge tiener naar waar ik vandaan kom en ook pro-actief zijn in het leren kennen van andere culturen. Door dat steeds vaker te doen voelde ik mij meer compleet. Mijn buurvrouw die kwam een keertje voor de Ramadan soep brengen. ‘’O, dank je wel mevrouw, zo aardig’’. Op dat moment leer je dan wat de Ramadan inhoudt. Het Chinese feest hier op de Kruiskade dat elk jaar wordt georganiseerd vind ik ook prachtig. Ik geniet van de vele culturen hier in de stad. Zo leren we van elkaar. Mensen met elkaar verbinden, dat zal dit ook blijven doen, hier in Rotterdam. Ik vind het heel belangrijk dat er een online plek is waar we alles terug kunnen vinden wat er gebeurd in onze stad.

Tula werd op 3 oktober 1795 onrechtmatig geëxecuteerd, waarna hij eeuwenlang als schurk werd afgeschilderd door het koloniale bewind. Jarenlang hebben verschillende kunstenaars, activisten en intellectuelen uit de Curaçaose gemeenschap gepleit voor het eerherstel van Tula. Het Curaçaose bestuurscollege, besloot om op 17 augustus 2010, de dag van de vrijheidstrijd (Dia di Lucha di Libertat), de eer van Tula en zijn medestrijders te herstellen. Dit jaar, op 3 oktober 2023, volgt ook de Nederlandse regering in dit gebaar.

Voor meer informatie over ‘Dia Di Tula’ zie:

https://www.instagram.com/diaditula/

}
Newer post

In gesprek met Adiam Tseggai

In gesprek met Vany Hooi